Zoeken

Schaapjes tellen of slapen?


De keuze is niet moeilijk, alleen wil het gewoon vaak niet lukken.


Lig jij ook vaak wakker 's nachts? Of duurt het een eeuwigheid voor je effectief in slaap valt? En als je wakker wordt midden in de nacht geraak je dan gefrustreerd als je niet meteen weer de slaap vat?


Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om van een diepe, herstellende slaap te genieten. En die som ik hier graag voor je op. Maar eerst moeten we even stilstaan bij het 'waarom' van je minder vlotte slaapgedrag.


Laat ons dus beginnen met eens eerlijk te kijken naar je avondritueel.


Neem je journal en schrijf op wat je doet vanaf ongeveer 20u 's avonds als aanloop naar bedtijd. Schrijf het ook echt op en doe dit niet in gedachten. Het is wetenschappelijk bewezen dat het neerschrijven van dit soort dingen je effectiever helpt in het veranderen ervan.

  • Hoe laat is de laatste maaltijd/snack die je hebt gegeten?

  • Wat doe je in de laatste uren/uur voor bedtijd?

  • Heb je een ritueel of doe je elke dag iets anders?

  • Drink je nog iets voor je gaat slapen?

  • ...


Gemakkelijk in slaap vallen of een diepere REM slaap bekomen heeft veel te maken met de antwoorden op bovenstaande vragen.

Als je begrijpt hoe het lichaam werkt kan je oorzaak en gevolg beter begrijpen en dus ook makkelijker aanpassen.


° Hoe laat is de laatste maaltijd/snack die je hebt gegeten?

Als je weet dat het lichaam 24-48 u nodig heeft om voeding te verteren en dat wat we eten 3 uur lang in onze maag blijft zitten vooraleer het verder door het spijsverteringskanaal gaat weet je ook dat je best niet te laat nog iets eet. Je lichaam en spijsvertering houden je dan namelijk wakker. Je eet best niets meer na 20u 's avonds.

Lees meer over de spijsvertering via deze link


Intermittent fasting werkt bv met deze methode. Het is geen dieet, maar een onderbroken vasten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het je lichaam goed doet op vlak van hersenfunctie, energievoorraad en meer. Je eet tijdens deze onderbroken vasten gedurende 8u en dan 16u lang niets (vnl gedurende de nacht). Vanaf 20u 's avonds eet je niets meer tot 12u 's middags. 'S morgens kan je wel water, thee of koffie (bulletproof koffie: koffie met een lepel MCT kokosolie en een lepel Ghee, wil je hierover meer info, stuur me dan een mailtje) drinken. Zoals met alles is het even wennen in het begin, maar als je een paar dagen doorzet merk je het verschil al. Doordat ik zelf van nature een zeer trage vertering heb werkt het perfect voor mij. Ik doe het niet dagelijks, maar met periodes. Ik voel me veel energieker 's morgens, slaap beter 's nachts en kan langer gefocust doorwerken. Ik schrijf er later een uitgebreidere post over, maar als je interesse hebt kan je hier al eens een kijkje nemen° Wat doe je in de laatste uren/uur voor bedtijd?

Sinds we allerlei toestellen, apps, streaming kanalen en tv hebben zitten we vaak uren voor een scherm zonder dat we dat echt beseffen. Als je overdag voor je werk dan ook al veel schermtijd hebt kan het wel eens wat overload worden.


Maar waarom is al die schermtijd dan niet goed? In de eerste plaats owv het blauwe licht dat zo'n scherm uitstraalt. Dit blauwe licht geeft onze hersenen het signaal dat het dag is en daarom blijft het stoffen aanmaken die ons wakker houden. Als het dus tijd is om te gaan slapen stop je best op tijd met schermtijd.

Niet alleen het blauwe licht houdt ons wakker, maar wát we zien op die schermen kan er ook voor zorgen dat je geen rustige nacht tegemoet gaat. Alle beelden zetten zich nl vast op ons netvlies en worden later tijdens de nacht in onze dromen verwerkt. Als je dus teveel prikkels binnenkrijgt net voor je gaat slapen kan dit een negatief gevolg hebben op de kwaliteit van je nachtrust. Zeker voor mensen die hooggevoelig zijn!
Stop dus met schermtijd minimum 1-2u voor je wil gaan slapen en lees in de plaats een boek (e-book bevat geen blauw licht), een tijdschrift, neem een bad, maak je planning voor de volgende dag,...

° Heb je een ritueel of doe je elke dag iets anders?

Het hebben van een vast avondritueel helpt je om in de juiste 'modus' te komen. Als je elke avond rond bv 10u met je avondritueel begint wéét je lichaam dat het tijd is om stoffen aan te maken zoals melatonine en weet het ook dat het de 'actieve overdag en wakker blijf stoffen' mag afbouwen. Je merkt dit bv heel erg goed in kinderen. Als je wilde, opzwepende spelletje met hen doet voor ze naar bed moeten is de kans klein dat ze ook naar bed zullen kunnen gaan. Er stromen dan nl allerlei wakker houd stofjes door hun lichaam en ze zijn met geen stokken in bed te krijgen ;-)


Als je elke avond iets anders doet of op andere uren gaat slapen krijgt je lichaam het signaal niet dat het bedtijd is en maakt het niet de juiste stoffen aan.

Melatonine maakt je slaperig en zet ook andere belangrijke functies in je lichaam in gang zoals de spijsvertering en je lichaamsherstel. Dit lichaamsherstel is SUPER belangrijk bij iemand met fibromyalgie of chronische pijn. Hoe beter je slaapt, hoe beter je lichaam zich kan herstellen en hoe minder pijn je hebt.Neem je journal er dus bij en noteer hoe jij vanaf nu je avondritueel gaat invullen. Als je hier hulp bij nodig hebt stuur je maar een mailtje


° Drink je nog iets voor je gaat slapen?

Een lekkere kop thee doet wonderen uiteraard, maar is misschien niet de beste keuze net voor je gaat slapen. Het kan er nl voor zorgen dat je in het midden van de nacht wakker wordt omdat je een volle blaas hebt. Dit is afhankelijk van persoon tot persoon en je beslist dus zelf of het werkt voor jou of niet. Als je toch nog iets warm wil drinken neem dan een infuus (thee zonder cafeïne!) zodat ook die werkende stoffen je niet wakker maken 's nachts.De absolute tool die ikzelf dagelijks gebruik is yoga nidra. Het is een slaapgeleide meditatie die je hersenen in een complete 'rust staat' brengen. Hierdoor ontspan je op een dieper niveau en krijgt je lichaam ook echt de tijd om te herstellen van alle prikkels die het de hele dag heeft opgeslorpt.

Sinds ikzelf bijna 2 jaar geleden startte met Yoga nidra voel ik me veel frisser, energieker, meer gefocust en vooral...heb ik MINDER PIJN! Probeer het absoluut zelf eens uit en ervaar het positieve effect. of je nu gaat slapen of 's nachts wakker wordt en de slaap niet meer kan vatten of als je 's middags even nood hebt aan een rust moment. Yoga nidra werkt op elk moment van de dag en wordt al liggend uitgevoerd dus geen moeilijke pijnlijke stretch oefeningen nodig ;-)


Heb je toch nog vragen omtrent een beter slaap? Of merk je dat je toch nog heel erg ligt 'te malen', nadenken over van alles 's nachts en daardoor de slaap niet kan vatten? Start dan met coaching om uit te zoeken wat je wakker houdt. Niet goed slapen is nl zeer nefast voor het herstel van je lichaam en werkt zo je chronische pijn nog verder in de hand.

Via deze link ontdek je de verschillende coaching trajecten en ben je toch niet helemaal zeker van online coaching, boek dan een GRATIS kennismakingsgesprek in via deze link.


Succes en alvast een rustgevende en helende nachtrust gewenst :-)16 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven